A Fidesz nemet mondott az energiaszegénység és a légszennyezés csökkentésére

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésén a kormánypárti képviselők ismét bebizonyították, hogy érzéketlenek és nem törődnek Magyarország szociális és környezeti problémáival. Az ülésen a Fidesz elkaszálta azt az LMP-s határozati javaslatot, amely hatékonyan csökkentette volna az energiaszegénységet és a légszennyezést, biztosítva, hogy ezen a télen már senkinek ne kelljen halálra fagynia a saját otthonában.  A kormánypárti képviselők a tárgysorozatba vétel elutasításával még a vitát sem engedélyezték ezekben az életbevágóan fontos kérdésekről.

Hazánkban a lakosság 30-40%-át érinti az energiaszegénység, vagyis ennyi embernek jelent nehézséget a rezsiköltségek előteremtése. Telente egy falunyi ember fagy halálra otthonában, és családok ezrei fagyoskodnak. Sürgősen cselekedni kell, mert itt a tél! Évente 15 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés miatt, aminek főleg a helytelen lakossági tüzelés az oka.

Az LMP országgyűlési határozati javaslata szerint azonnali intézkedésként fel kell mérni az energiaszegénységnek kitett háztartásokat és nappali, valamint éjjeli melegedőket kell létrehozni. Át kell alakítani a szociális tűzifaprogramot: kiterjesztenénk az érintett lakosság körét, biztosítanánk a környezetbarát, alacsony nedvesség tartalmú tűzifát, kivezetnénk a szenet és jelentősen megemelnénk a program pénzügyi keretét. Hosszabb távú intézkedésként támogatni kell a lakóépületek komplex energetikai mélyfelújítását, a korszerű tüzelőberendezések beszerzését és a megújuló alapú távhőrendszerek kiépítését – de mindezekre a kormánypárt nemet mondott.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!