A Fidesz a nemzet vagyonát játssza át vagyonkezelő alapítványoknak

A Fidesz-kormány azt tervezi, hogy ingyen játssza át vagyonkezelő alapítványoknak a nemzet még megmaradt vagyonát – mondta Schmuck Erzsébet LMP-társelnök szombati online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán ahelyett, hogy azzal foglalkozna, lakosságarányosan ne Magyarországon haljanak meg a legtöbben a világon, „soha nem látott támadást indított a közvagyon lenyúlására, a magyar emberek és a jövő nemzedék kifosztására”.
Hozzátette: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiba a „Fidesz hűbéreseit” nevezik ki, nem pozícióhoz kötik a tisztséget. Ráadásul a kuratóriumok 2022-ben az alapítói jogokat is megkapják, a kurátorok személyéről is döntenek majd. Onnantól kezdve az államnak semmi beleszólása nem lesz az átadott értékek sorsába még akkor sem, ha a választók 2022-ben leváltják a Fideszt – mondta.
Közölte: eddig 31 ilyen vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról döntöttek, melyekkel több ezer milliárd forintot „loptak el” a nemzeti vagyonból. Sajtóhírek szerint azonban olyan törvényjavaslatot nyújt be a kormány, ami további 29 állami tulajdonú céget ajándékoz majd a „fideszes alapítványoknak”. Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel „a magyar emberek kifosztásával”, „álljon le a közvagyon szétlopásával” – mondta Schmuck Erzsébet.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!