Fizessen nagyobb büntetést a recski bánya

A recski bányára kiszabott pénzbírság súlyosbítását szorgalmazta Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten.

Az ellenzéki politikus – online is követhető – sajtótájékoztatóján felidézte, hónapokkal ezelőtt komoly katasztrófa következett be a településen, a villámárvizek és heves esőzések következtében többször is rengeteg agyagos iszap ömlött le a hegyről és árasztotta el a Hunyadi utcát. Ez súlyos lakhatási válságot okozott, az ottélőknek napokra ki kellett költözniük otthonaikból – mondta. Hangsúlyozta, hogy mindez összefüggésbe hozható a közelben nyíló bányával.

Kanász-Nagy Máté közlése szerint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányság vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozó ellen, megállapította annak jogi felelősségét és a céget hárommillió forintra büntette.

Az LMP-s politikus a vizsgálatot és a büntetés összegét is nevetségesnek nevezte, mint mondta, ez nem igazi szankció és nem alkalmas arra, hogy elriassza a céget a további szabálysértésektől.

A frakcióvezető-helyettes jelezte: hivatalos megkereséssel fordul a kormányhoz, hogy vizsgálják felül a büntetést és egyúttal azt is vegyék górcső alá, milyen környezetvédelmi rendszer működik Magyarországon.

Emellett közérdekű adatkéréssel fordult a bányakapitánysághoz – tette hozzá. Elmondta: egy olyan határozatot kapott meg, amely rögzíti, hogy a bánya nem tartotta be teljes körűen az előírásokat. Azt is szeretné ugyanakkor pontosan látni, hogy mely előírásokat sértette meg a vállalkozó, mi az a jogszerűtlenség, amit elkövetett. Érthetetlen, hogy ezt miért titkolják el a közvélemény elől – mondta.

Kitért arra is, hogy a kormány egy nonprofit kft-t bízott meg és 500 millió forintot különített el a recski lakosok megsegítésére.

Az ellenzéki politikus jelezte: ennek az összegnek „a nyomában jár”, szeretné pontosan tudni, hogyan és mikor folyósítják.

Megjegyezte: az lenne az igazi, ha ezt az összeget a bányavállalkozó térítené meg.

Fizessen az, aki a bajt okozta, aki miatt az ottlakók élete veszélybe került – fogalmazott Kanász-Nagy Máté.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!