Fontos döntés a kelet-európai idősgondozókról Németországban: magyarok tízezreinek megélhetése vár rendezésre

Az LMP üdvözli a német Szövetségi Munkaügyi Bíróság egy bolgár nyugdíjazott idősgondozó ügyében hozott döntését, mely szerint a vendégmunkás idősgondozók is jogosultak a német minimálbérre. Bár a döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy a Németországban dolgozó idősgondozók meg fogják kapni a minimálbért, de a bíróság végre foglalkozott az EU egyik legelhallgatottabb problémájával.

Több tízezer magyar dolgozik ma Nyugat-Európában és így Németországban az idősgondozásban. A munkavégzés feltételei rendkívül rosszak, a bérek változékonyak és kiszámíthatatlanok és a koronavírus járvány alatt sokszor pedig jövedelemkiesést szenvedtek el a munkavállalók. Ugyanakkor a legnagyobb probléma a nyugatra ingázó idősgondozással, hogy ez sokszor vagy informális keretek között vagy ügynökségek által szervezve történik, ami a szabadságolás hiányát és a bérezés kiszámíthatatlanságát jelenti.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy:

1. Vegye fel a kapcsolatot Németország kormányával, hogy hány magyar munkavállalónak keletkezett követelése a bírósági döntés miatt.

2. Járjon közben az EU általa is megszavazott vezetésénél, hogy az informális idősgondozási munkavállalás kérdése mielőbb rendezésre kerüljön.

3. Külön vegye fel a kapcsolatot Ausztria kormányával az informális idősgondozók érdekében és lépjen fel, hogy ne fordulhasson elő, hogy magyar idősgondozók az osztrák minimálbér alatt keresnek.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!