A fosszilis alaperőművek kora lejárt

A Mátrai Erőmű tervezett „modernizálása” teljesen szembe megy a klímavédelmi célokkal. Elfogadhatatlan, hogy a lignitet nagyrészt nem megújuló energiaforrásokkal, hanem egy óriási 500 MW-os gáztüzelésű blokkal helyettesítenék és létesülne egy kísérleti „tisztaszén” technológiát alkalmazó egység is.

A kormány legfeljebb szavakban lehet klímabajnok, mert a tettei azt bizonyítják, hogy nem veszi komolyan az éghajlatváltozást. A földgáz fosszilis energiaforrás: a lignitnél ugyan valóban jobb, de így is nagymértékű szén-dioxid kibocsátással jár a használata. A „tisztaszén” technológia nem kiforrott és nem szükséges: a szén-dioxid csapdázása és elrejtése helyett a kibocsátást kellene minimalizálni. A kormány hiába reménykedik benne, az EU nem fogja finanszírozni ezt az átalakítást, hiszen döntés született a fosszilis energia támogatásának megszüntetéséről.

Az erőmű túl nagy mérete önmagában is problémás. Az alaptermelést adó nagy fosszilis- és atomerőművek kora lejárt. Nem a szennyező 20. századi technológiákba kellene beruházni, hanem a decentralizált megújuló energiaforrásokba! Ha végre feloldanák a szélenergia tilalmát, akkor a napenergiával és a geotermikus energiával együtt képes lenne kiváltani a Mátrai Erőművet és a többi elavult fosszilis egységet.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja követeli, hogy legkésőbb 2025-ben állítsák le a széntüzelésű blokkokat, fejezzék be a lignitbányászatot és térjenek át a megújuló energiaforrásokra!

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!