A Fudan Egyetem miatt aggódnak a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai

A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatos aggályaikat hangoztatták a testület ellenzéki tagjai az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülését követően tartott online sajtótájékoztatójukon.

Stummer János (Jobbik), a testület elnöke kínosnak nevezte a hallgatást és tanácstalanságot, ami szerinte a témában az állam képviselőit jellemezte az ülésen.
Arról beszélt: nem kaptak választ arra, kik tárgyalnak magyar részről az együttműködés tető alá hozásáról, illetve megtörtént-e az ő rendkívüli nemzetbiztonsági átvilágításuk e projekt miatt.
Hozzátette: arra sem érkezett válasz, hogy az illetékes szolgálatok szerint jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, ha teljes átláthatóság mellett tárgyalnak a témáról, hogy a polgárok eldönthessék, megéri-e ez a hatalmas befektetés.
Stummer János elmondta: azt sem közölték érdeklődésükre, hogy merült-e már fel nemzetbiztonsági kockázat a kínai intézmény és a Budapesti Corvinus Egyetem közös magyarországi üzleti képzésével kapcsolatban.
Molnár Zsolt, a bizottság szocialista párt által delegált tagja kijelentette, az ülésen kapott válaszok „több kérdést hagytak nyitva, mint amennyit megválaszoltak”.
Közlése szerint elvárják, hogy a kormány – ha már adóforintokat költ erre az egyetemre – adja meg az emiatt szükséges többletforrásokat az illetékes szerveknek, hiszen egy ilyen egyetem létesítése komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet Magyarország, az Európai Unió és a NATO számára is.
Hozzátette: az ülésen a járványhelyzet kapcsán – a sikeres védekezés érdekében – a leghatékonyabb fellépést kérte a vírustagadókkal és az oltásellenes személyekkel, mozgalmakkal, szubkultúrákkal szemben.
Ungár Péter (LMP) annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzati szervek azért tagadják a Fudan Egyetem budapesti működésének nemzetbiztonsági kockázatát, mert nem akarják azt meglátni.
Az, hogy a felsőoktatás sokszor szolgál fedett műveletek tereként, illetve az, hogy a diplomataképzés, ami minden valószínűség szerint létesülni fog ezen az egyetemen, különösen érzékeny nemzetbiztonsági szempontból, szinte közhely – fogalmazott.
Kiemelte: nem lesz ellenőrizhető, hogy az oktatók és más munkatársak, „akik a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt dolgoznak, mennyire fogják sérteni a magyar nemzeti érdeket”.

MTI / LMP sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!