Galvani-híd helyett forgalomcsillapítást!

A tervezett új budapesti híd, a Galvani- híd koncepciója alapjaiban hibás: rossz helyen van és az autóforgalmat nem csökkenti, hanem csak áthelyezi a belvárosból a külvárosba. Sőt, az autós közlekedés feltételeinek javításával új forgalmat is generál. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a projektre szánt 100 milliárdos forrást a tömegközlekedés, kerékpározás fejlesztésére és a helyi igényeket kiszolgáló, mérsékelt forgalmú Albertfalvi híd megépítésére kellene fordítani.

A Galvani -híd koncepciója a  2024-re tervezett budapesti olimpiához kapcsolódik.  A budapestiek az olimpiára nemet mondtak, de a kormány semmibe véve az akaratukat, sorra valósítja meg a felesleges és drága sport- és infrastruktúra-beruházásokat.

A Galvani-híd túl közel lenne a Rákóczi-hídhoz így érdemben nem segítené Csepel és Dél-Buda összekötését és a hozzá kapcsolódó úthálózat a Kelenföldi lakótelepre, a Wekerle telepre vagy az Aszódi- és József Attila lakótelepre zúdítaná az M1-M7 forgalmának jelentős részét, veszélyeztetve a Kiserdőt, ahol fák százait kell majd kivágni.

Az LMP által javasolt Albertfalvi híd Budafok-Albertfalvát, Csepel belvárosát és Pesterzsébet központját kötné össze. Ha nem épül hozzá kapcsolat az M1-M7 felé és a villamospályán és kerékpársávon kívül csak 2×1 forgalmi sáv lesz rajta, akkor nem az átmenő, hanem a helyi forgalmat szolgálná ki – nem mellesleg sokkal olcsóbban.

A Galvani-híd lesz a Fürjes-Vitézy duó 4-es metrója: szép lesz ugyan, de az árához képest nagyon kevéssé, és nagyon keveseknek lesz hasznos, de elvonja a fejlesztési forrásokat.

Budapest forgalmának egészét szükséges csökkenteni, ez pedig a dugódíj bevezetésével, a kapacitás átalakításával és az alternatívák fejlesztésével lehetséges.  A dugódíj, elképzelésünk szerint, egy GPS alapú, használatarányos útdíj, ami függ az utazás helyétől, idejétől, hosszától, valamint a jármű környezetvédelmi besorolásától. A dugódíjból befolyt bevételből pedig részben fedezhető a tömegközlekedés és a kerékpározás fejlesztése.

 

Ferenczi István
Kispesti önkormányzati képviselő LMP

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!