A Galvani híd megépítése nem érdeke Budapestnek

Az LMP támogatja a belváros forgalomcsillapítását, de nem a külvárosiak kárára. A tervezett híd pesti levezető útjainak nyomvonal-változatai között nincs olyan, amely ne okozna méltánytalan sérelmet az ott élőknek – hangzott el Ferenczi István, az LMP kispesti önkormányzati képviselőjének és Bakos Bernadettnek,  a Fővárosi Közgyűlés klíma- és környezetvédelmi bizottsága tagjának szerdai közös sajtótájékoztatóján.

A Galvani híd és a hozzá tervezett utak hatástanulmányaiban a Budapest Fejlesztési Központ a forgalom növekedésével számol. Ez szembemegy a Budapesti Mobilitási Tervvel, amely az autós forgalom csökkentését irányozza elő.

A Galvani híd koncepciója nem szolgálja a gépjárműforgalom csillapítását, hiszen a külvárosba terelné az M1-M7 forgalmának egy részét, valamint még több embert ösztönözne autóhasználatra. Ehelyett fejlett közösségi közlekedés, jobb lefedettséget biztosító agglomerációs közlekedés és a kerékpárút hálózat bővítése szükséges.

Az LMP arra kéri a kispesti polgármestert, hogy vizsgálja felül támogató álláspontját és folytasson konzultációt a helyben élőkkel és képviselőkkel. A Főváros vezetése pedig vizsgálja meg, hogy a Budapesti Mobilitási Tervnek megfelelő autós forgalomcsökkentés mellett milyen optimális jövőkép modellezhető.

Az LMP továbbá kéri a fővárost, hogy kezdeményezze az M0-ás körgyűrű ingyenessé tételét, illetve a budapesti dugódíj bevezetését, mely behajtási díjat, valamint használatarányos útdíjat jelent, lakhely- és járműfüggő számítással.

https://www.facebook.com/lmpbudapest/videos/1419427918255390

LMP Sajtó

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!