A Galvani projekt csak konszenzusos nyomvonallal és forgalomcsillapítással együtt valósítható meg!

A tegnapi FKT ülés lényegében továbbra sem tisztázta a Galvani híd pesti levezető nyomvonalának kérdését, azonban Fürjes Balázs és Kiss Ambrus nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a Főváros már sokkal kevésbé vitatja a Galvani híd hasznosságát. Lényegében ugyanott vagyunk, ahol néhány hónapja, a hídvita kibontakozása előtt.

A pesti nyomvonal kérdésében ráadásul a Főváros a lovak közé dobta a gyeplőt azzal, hogy a 9, 10, 11 és 19. kerületekre bízza a döntést. Ez elfogadhatatlan. A vitatott – zöldterületek vagy lakóterületek szempontjából érzékeny – területeken ellenérdekelt kerületeknek kéne egyezségre jutniuk. Itt a konszenzus kereséséhez elengedhetetlennek tartjuk a Főváros közreműködését. Másfelől a Főváros nem engedheti meg magának, hogy a város szerkezetét döntően és évszázadokra meghatározó kérdésben ne nyilvánítson véleményt.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja sajnálattal vette tudomásul, hogy a sajtótájékoztatón egyetlen szó sem esett a projekthez kapcsolódó – a tavaly februári FKT döntésével előírt – fővárosi forgalomcsillapítási tervről, amelyet a Fővárosi Önkormányzatnak kellett volna kidolgoznia. Továbbra is hangsúlyozzuk: a belváros forgalomcsillapítása a belvárosi forgalomcsillapító eszközök alkalmazásán múlik. Önmagában a Galvani híd és a külső körút megépítésétől a forgalom nem csökkenni, hanem nőni fog. Ez pedig ellenkezik minden 21. századi városfejlesztési alapvetéssel. A Főváros korábban arra hivatkozott, hogy egy élhető Galvani-projektet tudnának csak támogatni, de ezek után nem világos, hogy hogyan kívánják a projekt élhető jellegét biztosítani. Az LMP csak abban az esetben tartja elképzelhetőnek a Galvani projekt megvalósítását, ha megegyezés születik a kapcsolódó radikális forgalomcsillapításról is.

az LMP Budapest Elnöksége

 

(A borítókép forrása: portfolio.hu)

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!