Garanciák kellenek az egyetemi autonómia megőrzésére

Az LMP határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé az egyetemi autonómia megőrzése garanciáinak rögzítése céljából.

Keresztes L. Lóránt frakcióvezetőnk hétfői online sajtótájékoztatóján továbbra is elfogadhatatlannak nevezte a néhány hónap alatt, rohamléptekben kidolgozott átalakítást, az évszázadok óta biztosított egyetemi autonómia elvételét.

A modellváltás szerinte újabb támadás a tudományos élet ellen, ezért mindent meg kell tenni az egyetemek politikai irányítás alá helyezése ellen.

Diktátumok helyett biztosítani kell az oktatás, a kutatás, a tudomány és a művészet szabad művelését. A határozatban azt is ki kell mondani, hogy a rektorok és a szenátusok jogkörei nem csorbulhatnak, a modellváltásnak pedig segítenie kell az egyetemek fejlesztési céljait, vagyis az oktatás korszerűsítését, az infrastruktúra jobbítását, a nemzetközi kutatási, művészeti tevékenység erősítését és a méltányos bérezést.

Az egyetemek egységét is tiszteletben kell tartani, azokról nem választhatók le az orvosi karok.

A következő hetekben az emberek, valamint az érintett önkormányzatok támogatását is kérni fogják e célok megvalósításához. Pécsen már rengeteg baranyai polgár csatlakozott petíciójukhoz.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!