Garantálni kell Magyarország GMO-mentességét

Az LMP szerint garantálni kell Magyarország GMO-mentességét, ennek érdekében pedig politikai nyilatkozatot nyújtottak be az Országgyűlésnek.

Szendefy Mária, a párt országos elnökségi tagja szombati online sajtótájékoztatóján a növények génmódosításának veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Mint fogalmazott, a génmódósítás a jelenlegi tudásunk szerint nem felel meg a zöld alapelveknek, és egy olyan brutális beavatkozás a természet rendjébe, amelynek a hosszútávú hatásait még nem ismerni.

Nem szabad beengedni a génmmódosított növénytermesztést az Európai Unióba és Magyarország GMO-mentességét továbbra is garantálni kell – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Szendefy Mária kiemelte, egy ilyen fontos kérdésben nemzeti konszenzusra van szükség, ezért politikai nyilatkozatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amelyet azonban az ezzel foglalkozó bizottság fideszes többsége leszavazott.

Ezért most közvetlenül Nagy István agrárminiszterhez fordulnak, hogy az LMP politikai nyilatkozata az Országgyűlés elé kerülhessen, mivel Magyarország élelmiszerbiztonsága és élelmiszer-önrendelkezése a tét, amelyben nem köthetünk kompromisszumot – hangoztatta az LMP elnökségi tagja.

Megjegyezte, az egységes kiállás azért is fontos, mert az Európai Parlament már így is jelentős könnyítéseket szavazott meg az úgynevezett új GMO-szabályozásában, amelynek értelmében a környezetbe történő kijuttatást nem előzné meg kockázatértékelés, valamint jelölés és nyomonkövetés nélkül kerülhetnének forgalomba ezek a növények.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!