A gazdaság legyen válságálló, klímasemleges, energiatakarékos és fenntartható!

A magyar gazdaság idén a második negyedévben 13,5 százalékot zuhant, sokkal többet, mint a 2008/09-es gazdasági világválság idején. Ez a hatalmas visszaesés arra figyelmeztet, hogy azonnali és radikális fordulatra van szükség. Olyan gazdaság kell, amely fenntartható, klímasemleges, energiatakarékos és legfőképpen válságálló – hangsúlyozta mai sajtótájékoztatójában Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

A kormány az elmúlt hónapokban sajnos tragikusan keveset tett az állásukat elvesztőkért, a munkahelyek megmentéséért, a közepes és kisvállalkozások védelméért. Viszont számolatalanul öntötte a pénzt a NER-oligarchák luxusszállás építkezéseibe – fejlesztésébe és a felesleges nagyberuházásokba. Itt az ideje, hogy a kormány felébredjen, elfelejtse a felesleges, soha meg nem térülő presztízs és luxus beruházásokat.

Nem kell sok tíz milliárdos Vadászati Világkiállítás, nem kell MotoGP pálya és pláne nem kell 1000 milliárdos kínai vasút. Amire szükség van, hogy a kormány végre a magyar emberek megélhetésének biztonságát helyezze előtérbe. Ne a multinacionális cégeknek nyújtson támogatást, hanem a magyar kis- és középvállalkozóknak.

A járvány miatt több mint félmillióan váltak munkanélkülivé, főleg a turisztikai és szolgáltató szektorban, mégsem kaptak semmilyen segítséget. És közben már itt van a járvány újabb hulláma, ami várhatóan további gazdasági visszaesést hoz magával. Ma Magyarországon egyedül az infláció szárnyal. Az élelmiszer árak a csillagos egekbe szöktek, a megélhetés egyre bizonytalanabb. A kisvállalkozásoknak újabb bevételkiesése, akár újabb több százezer munkahelyet veszélyeztethet. De azok sem érezhetik magukat biztonságban, akinek még megvan a munkahelyük, mert egy ennyire sérülékeny gazdaságban bármelyik pillanatban elveszíthetik az és ők is az utcára kerülhetnek.

Ezért az LMP azt követeli, hogy a kormány végre kezdje el a radikális változtatásokat a gazdaság átalakításában.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!