Ha a haverok vagyonosodása a tét, a Fideszt nem érdeklik a következmények

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik leggátlástalanabb és legtisztességtelenebb törvényjavaslatát készül elfogadtatni a Fidesz, mondta online sajtótájékoztatóján Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint a Fidesz-KDNP annyira fél már a 2022-es választási vereségtől, hogy az élet minden területén igyekszik átjátszani a közvagyont a saját emberi kezére.

A Parlament elé került a magyar jogtörténet egyik legostobább, legátgondolatlanabb és legtisztességtelenebb törvényjavaslata, amit nem más nyújtott be, mint Böröcz László, a Rogán-féle ingatlanmutyikkal terhelt 5. kerület egykori alpolgármestere. Nem is okoz csalódást senkinek, hisz csak hozza a formáját.

A törvényjavaslat arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy bérlakásaik eladását lehetővé tegyék a bérlők számára – szemérmetlenül alacsony árakon. Így például egy jobb helyen lévő 100 milliós lakás, már akár 10 millió forintért is vihető lesz. Ez pedig elfogadhatatlan.

Ki jár jól a Böröcz-féle törvényjavaslattal? A Fidesz-KDNP, valamint a haverjaik és a strómanjaik, miközben az önkormányzatok és a szegényebb bérlők pedig a rövidebbet húzzák vele.

A törvény hatására a szegényebb területeken megjelenik a lakásmaffia, uzsorakamattal és gátlástalan ügyeskedésekkel ráteszi a kezét a lakásokra, ahonnan aztán rövid úton az utcára kerülnek a bérlők.

A gazdagabb területeken pedig, mint amilyen a Várnegyed is, a fideszes haverok – a Bayer Zsoltok és a Rákay Philipek – lehetnek a felvásárlók, akik lakásonként akár 50-70 millió forinttal is megkárosíthatják az önkormányzatot és a magyar államot.

A törvény súlyos következménye az újbóli önkormányzati vagyonvesztés, ami a teljes szektort érinti. Széthullik a bérlakásrendszer, és magával rántja a szociális bérlakásrendszert is, ami így nem lesz képes segítséget nyújtani a rászorulóknak. Ráadásul a törvényjavaslat alkotmánysértő is, mert semmibe veszi és felülírja az önkormányzatok alkotmányos védelem alatt álló tulajdonjogát, valamint az önkormányzatok saját tulajdonukkal kapcsolatos rendelkezési jogát.

Ezért az LMP azt kezdeményezi, hogy amennyiben a fideszes többség megszavazza a törvényt, akkor az ellenzéki pártok közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz jogorvoslatáért. A Fidesz-KDNP ismét bebizonyította, hogy számukra semmi sem szent, ha a saját gazdagodásukról van szó.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!