Hatályon kívül kell helyezni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt

Az LMP országos népszavazási kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsításáról szóló törvény hatályon kívül helyezése érdekében.

„Nincs szükség arra, hogy a beruházásokat az emberek fölé emeljék, nem előzheti meg a profit az embert” – jelentette ki Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői, a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus a törvénytelenség törvényének nevezte a jogszabályt. Az szerinte gátolja az embereket abban, hogy felléphessenek egy-egy beruházás ellen, elvesztik a jogot arra, hogy döntést hozhassanak a saját életükről. Ugyanakkor pluszjogosítványokat biztosít a kormány által kiválasztott beruházóknak, amelyek így „minden törvényt, szabályt, a helyi normákat megszegve, az emberek tájékoztatása nélkül” valósíthatják meg a beruházásokat – mondta.

A jogszabály hatálya alá tartozó cégeknek nem kell társadalmi vitát folytatniuk vagy betartaniuk számos környezetvédelmi előírást – sorolta.

Csárdi Antal kijelentette: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a kormány semmi másra nem használta a törvényt, mint hogy „haverokat helyzetbe hozzon”. Az Országgyűlésnek ezért szerinte hatályon kívül kell helyeznie azt, ezt pedig népszavazásnak kell kikényszerítenie – hangsúlyozta.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!