Határozati javaslatot tervez az LMP a nemzeti régiók ügyében folyó aláírásgyűjtés támogatására

Országgyűlési határozati javaslattal adna az LMP lendületet a nemzeti régiók fejlesztése érdekében indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésnek – mondta a párt parlamenti frakciójának vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Keresztes László Lóránt közölte: ezért hétpárti egyeztetésre hívja a képviselőcsoportok vezetőit.

A Székely Nemzeti Tanács hat év pereskedés után kapott lehetőséget az aláírásgyűjtésre, amelyet a múlt év tavaszán Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címmel el is indított – közölte.     A cél az, hogy az Európai Bizottságot olyan jogalkotásra bírják, amelynek végén az unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezeli majd azokat a régiókat, amelyek a nemzeti, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságaik alapján elkülönülnek szomszédjaiktól – mondta a politikus.

Mindezt a magyar belpolitikában is üdvözölték „a magyar nemzeti gondolatot értelmezni tudó pártok”, mivel erős nemzetpolitikai eszközt látnak abban  – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

A kezdeményezés sikeréhez azonban az kell, hogy egy év alatt hét tagállamból legalább egymillióan támogassák azt. Az aláírásgyűjtéssel azonban még nem sikerült komoly előrelépést elérni – mondta a frakcióvezető, aki üdvözli az RMDSZ néhány héttel ezelőtti bejelentését a munka megkezdéséről.

Közölte: az európai zöld pártoktól is támogatást kér, mivel a kérdés szerinte alapvető európai értékekhez kapcsolódik.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!