Hivatalos döntés az érdi fehér út ügyben: illegális hulladéklerakási tevékenység történt

2019-ben Érd megyei jogú város új vezetésének vizsgálatából vált egyértelművé, hogy Érd és Sóskút között több kilométeres illegális utat alakított ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalkozás, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és alvállalkozója, amire építési hulladéknak minősülő törmeléket terítettek. A vizsgálat eredményeképpen kiderült, hogy az ún. fehér útról és az oda helyezett hulladékról semmilyen hivatalos irat nem keletkezett az előző fideszes városvezetés alatt, ráadásul az út alatt lévő magáningatlanok tulajdonosai semmiféle engedélyt nem adtak az egyébként illegális tevékenységre. Továbbá az is kiderült, hogy az illegális út részben Natura 2000 természetvédelmi területen halad végig. Ezt most már kormányhivatali döntés is újra megerősíti.

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere az ügyben még 2020-ban feljelentést tett. A rendőrség nyomozásba is kezdett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és természetkárosítás bűncselekmények tárgyában. A nyomozás több mint két éve tart. Ezzel párhuzamosan kormányhivatali hatósági eljárás is megindult, ami mostanra jutott el azon szakaszig, hogy egy megismételt eljárás keretében érdemi döntést tudott hozni.

Tetlák Örs sajtótájékoztatóján mutatta be a kormányhivatal döntéseinek főbb részleteit. A hatóság döntésének legfontosabb rendelkezése, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég, illetve annak alvállalkozója az utat illegálisan alakította ki. Külön kiemeli a határozat, hogy mintegy 3000 méter hosszan Natura 2000 területen követte el a Mészáros Lőrinc-féle cég és alvállalkozója az illegális tevékenységet. A határozat indoklásából kiderül továbbá, hogy a két cég egymásra mutogat, de semmilyen hivatalos dokumentációval nem tudják alátámasztani tevékenységüket: legfőbb érvük, hogy a korábbi fideszes alpolgármester, T. Mészáros András szóban jóváhagyta az illegális tevékenységet. A kormányhivatal döntéséből az is kiderül, hogy a két cég valótlanul állította, hogy egy már meglévő út felújítását végezték. A hatóság döntésében egyetemlegesen kötelezi a két céget, hogy zárja el az illegális utat a közforgalom elől és azonnal intézkedjen az eredeti állapot helyreállításáról, azaz a területre rátöltött kitermelt talaj maradéktalan eltávolításáról.

Tetlák Örs sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ügyért felelős városvezetőként mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a határozatot a Mészáros Lőrinc érdekeltség végrehajtsa, továbbá jelezte, hogy a kormányhivatal határozatát megküldte az illetékes rendőrkapitányságnak, hogy a párhuzamosan futó nyomozati eljárás is érdemben be tudjon fejeződni. Az LMP -Magyarország Zöld Pártja nem fogja engedni, hogy Magyarország településeiből hulladéklerakó-helyek váljanak, bizonyosan nem fogjuk engedni, hogy hulladéklerakó-nagyhatalom legyünk.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!