Hova tűnt Orbán Viktor a Glasgow-i klímacsúcsról?

Miközben a világ vezetőinek nagy része megjelent a Glasgow-i klímacsúcson, addig a magyar kormány hazánkat csupán államtitkári szinten képviseli. Az LMP szerint Orbán Viktornak kötelessége lett volna részt venni az emberiség szempontjából rendkívül fontos csúcstalálkozón.

A világ vezetői felmérték, hogy nincs több ideje az emberiségnek teketóriáznia és azonnal tennünk kell a klímaváltozás káros hatásainak visszaszorítása érdekében. Boris Johnson, brit miniszterelnök, Joe Biden, az USA elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a világ számos vezetője is fontosnak tartotta, hogy személyesen mondja el cselekvési tervét a Glasgow-i klímacsúcson. Jellemző a magyar kormányra, hogy csupán államtitkárt küldött el a találkozóra, ami diplomáciailag azt üzeni, hogy Orbán Viktor nem veszi komolyan a klímaváltozás elleni harcot és érdemi lépéseket nem várhatunk tőle.

A magyar állami vezetés taktikája egyértelmű: Áder János elmondja, hogy súlyos a helyzet, a kormány pedig nem csinál semmi érdemlegeset. Ráadásul a köztársasági elnök szerepe ki is fullad ebben, a szavakon túl nem számíthatnak rá a magyar emberek, de érdemi cselekvésre hatásköre sincs, legfeljebb a blogolásra.

A 2022-es választás arról is dönteni fog, hogy magunk mögött hagyjuk-e ezt a tudatosan felépített álságos klímapolitikát vagy győz az ellenzék és végre valóban lesznek érdemi klímavédelmi lépések, a klímával foglalkozó minisztérium és intézményrendszer Magyarországon is.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!