Ideje, hogy a kormány komolyan vegye a klímaváltozást

Schmuck Erzsébet szombati online sajtótájékoztatóján elmondta: a világ nem áll jól az öt éve elfogadott párizsi klímacélok megvalósításában. Az országok önkéntes vállalásai alapján a globális átlaghőmérséklet 3-4 fokkal is emelkedhet az iparosodás előtti szinthez képest, holott a cél az lenne, hogy ez az érték 1,5 fokon belül maradjon.

5 évvel ezelőtt a Párizsi Megállapodás aláírása történelmi jelentőségű volt: a világ csaknem minden országa egyetértett, hogy a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 1,5 Celsius-fokon belül kell tartani, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait.

Sajnos nem állunk jól. Az egyes országok eddigi önkéntes kibocsátás-csökkentési vállalásai alapján 3-4 fokos emelkedés várható, aminek katasztrofális, beláthatatlan következményei lennének.

Annak örülünk, hogy Magyarország az Európai Tanácsülésen nem vétózta meg az EU klímacélját, de ki kell mondani, hogy Orbán Viktor akkor képviselte volna érdemben a magyar embereket, ha inkább a szigorúbb, a tudósok, szakértők, zöldek által már most követelt 65 százalékos csökkentésért harcol.

A most elfogadott 55 százalékos kibocsátáscsökkentési cél egy olyan átlag, amit uniós szinten kell elérni. Vagyis lehetnek országok, amelyek ezt túlteljesítik és lehetnek olyanok is, amelyek alul.

Magyarország előnyös helyzetben van ugyan, de ez nem a kormánynak köszönhető, hanem annak, hogy az 1990-es években összeomlott a magyar nehézipar. Magyarországon a szén-dioxid kibocsátás 2013-ig csökkent, azóta viszont 12 százalékkal nőtt, vagyis a gazdaságunk kifejezetten rossz pályán van.

Magyarországot az átlagosnál jobban érinti a klímaváltozás, de a kormány mégsem a szigorúbb célokért küzd – pedig az ország és a jövőnk szempontjából ez az elemi érdekünk – , hanem inkább tiltja a szélenergia használatát, hátráltatja a megújuló energiaforrások kiépülését. Megvették a veszteséges Mátrai Erőművet, amit földgáztüzelésűre akarnak átalakítani, de a szén kivezetésére még nincs hivatalos céldátum. Talán azért sem, mert a visontai bánya bővítését tervezik.

Ideje, hogy a kormány komolyan vegye a klímaváltozást! Palkovics László azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak nem jelentene problémát az 55 százalékos csökkentés. Akkor kezdjünk hozzá!

Ne csak zöldre fessék magukat, hanem cselekedjenek is! A kormány hozza vissza az Országgyűlésbe a kormánytöbbség által kiherélt klímatörvényt, és olyan tartalommal töltse meg, ami Magyarország esetében is tartalmazza a szigorúbb klímacélokat, az ahhoz vezető utat, és a megvalósítás eszközrendszerét is.

A Mátrai Erőmű bányabővítése és földgázalapú átalakítása helyett pedig támogassák a megújuló energiaforrásokat, a lakóépületek komplex energetikai felújítását! És nem utolsó sorban azonnal állítsák le a Paks 2-őt.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!