Igen az autonómiára! Nem a háborúra!

A Székely Szabadság Napja szimbolikusan is kifejezi mindazon törekvéseket, ami a magyarság e kiváló népcsoportját, a székelyeket mindig is jellemezte. A nemzethez való ragaszkodás és hűség, szabadságvágy, az önigazgatás és az autonómia átlagon felüli szervezettség és küzdeni tudás. Ezért haltak meg a Székely Vértanúk, akik a magyar szabadságharc bukása után sem adták fel a küzdelmet, így váltak a bátorság és a hűség szimbólumává, kivégzésük után hősökké.

Az LMP előttük tisztelgett, amikor az utóbbi években minden alkalommal hivatalos delegációval vett részt Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács által szervezett demonstrációkon március 10-én. Tisztelegtünk, egyúttal kifejeztük szolidaritásunkat az autonómia törekvésekkel. Európában önálló államok léteznek székelyföldi nagyságú területtel és lakosságszámmal. Európában számos jó példa van arra, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek teljes autonómiát kapnak mint Dél-Tirol vagy a finnországi svédek, vagy tartományi önállóságot, mint Baszkföld vagy Katalónia.

Meggyőződésünk, hogy az autonómia megadása csökkenti a feszültségeket és hozzájárul egy-egy ország belső stabilizációjának megteremtéséhez. Az LMP ezért is támogatta minden eszközzel Székelyföld területi autonómiáját. Ezért állt a hazánkban sikeres európai kezdeményezés mellé és élére Dr. Keresztes L. Lóránt frakcióvezető.

Székelyföld Európa olyan magyar többségű régiója, melyet védeni kell és ennek legfontosabb eszköze az autonómia kivívása. Az utóbbi napok történései jól mutatják, ahol nem sikerül a nemzeti kisebbségek helyzetét toleránsan kezelni és megnyugtatóan rendezni, az súlyos konfliktusokat von maga után és háborúhoz is vezethet, mely kihat nem csak a térségre, de az egész kontinensre. Háború helyett megegyezést, békét és autonómiát minden őshonos európai kisebbségnek, nemzeti közösségnek.

Autonómiát Székelyföldnek!

LMP Sajtó