Ismét bebizonyosodott, hogy természetpusztító a kiemelt beruházásokról szóló törvényi rendelkezés

Sátoraljaújhelyen a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések és az alkalmatlan városvezetés együtt tették tönkre a természetet. Az Európa leghosszabb kötélhídjának álmodott attrakció miatt fél hegyoldalakról irtották le éppen azt a védett, értékes erdőt, amit a turisták a kötélhídról csodálhatnának, és ami az egész projekt értelme lett volna. Kiemelt beruházásként nem kellett sem környezeti hatástanulmányt  csinálni, sem az érintett lakókkal egyeztetni, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja továbbra is követeli az építészeti törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó részének hatályon kívül helyezését. 

A kormányzati környezetpusztító megalomán projektek sorába illeszkedik a sátoraljaújhelyi „kötélhíd”. Európában máshol hasonló hidakat azért építenek, hogy onnan az ép, szép természeti környezetet láthassák, közelebb hozhassák az embereket a természethez. Ezért eszükbe nem jutna pont azt elpusztítani, amit épp bemutatni szeretnének. 

A sátoraljaújhelyi beruházásnál ilyen szempont ezek szerint nem volt. Miközben a kormányzat azt mondta, hogy a természetre semmilyen negatív hatása nincs, jelentős területeket pusztítottak el védett, Natura 2000 hálózathoz tartozó, különleges madárvédelmi területen. Ráadásul a híd alatt lakókat semmilyen módon nem tájékoztatták, velük nem egyezettek, az őket érő hátrányok kompenzálásáról nem volt szó. 

Az LMP nem véletlenül indított népszavazási kezdeményezést a „törvénytelenség törvénye”, azaz a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések eltörlése érdekében. Ezt a kormányzat megpróbálja minden eszközzel gátolni, az utolsó átengedett kérdést Lázár János is megtámadta a Kúriánál. A természet és a helyi közösségek alapvető demokratikus jogainak védelme érdekében ezt a törvényi részt el kell törölni. 


LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!