Itt az ideje, hogy a kormány véget vessen akkumulátorgyarmatosítási törekvéseinek

 Az LMP szerint itt az ideje, hogy a kormány véget vessen az „akkumulátorgyarmatosítási törekvéseinek”.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta: az „akkumulátorgyarmatosítás” lehetetlenné fogja tenni a szükséges klímaalkalmazkodási feladatok elvégzését.

Nem elegendő csak a csökkentési célokra gondolni, mert itt vagyunk a klímaösszeomlás szélén – figyelmeztetett az LMP-s politikus, aki pártja tízpontos klímavédelmi akciócsomagjának kilencedik elemét ismertette.
Kiemelte, prioritássá kell tenni a szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodást.

Rámutatott: az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjából „az akkumulátorgyarmatosítás” a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságra és élelmiszerbiztonságra jelenti. Ezeknek a gyáraknak óriási az energia-, víz- és területigényük, ami súlyosan érinti a mezőgazdaságot, ugyanis elhasználják a vízbázist, ami a növénytermesztéshez kellene – húzta alá.

Schmuck Erzsébet szerint „végiggondolatlanul és eszetlenül” folyik az „akkumulátorgyarmatosítás”. A termőföldeket is feláldozza a kormány, ami előbb vagy utóbb Magyarországon is élelmiszerválsághoz fog vezetni.

Az LMP-s politikus példaként hozta a jelenlegi gyakorlatot, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. Sem az ácsi katódgyár, sem a debreceni, újabb akkumulátorgyár semmilyen építési engedéllyel nem rendelkezik, ugyanakkor a távol-keleti multik felvásárolták a földterületeket és megkezdték a tereprendezési munkálatokat. Ennek egyik eleme, hogy „letermelik” az értékes termőföldet – mondta.

Közölte: az LMP írásbeli kérdéssel fordul az agrárminiszterhez, tudja-e, hogy hová viszik az értékes termőtalajt, előfordulhat-e, hogy külföldre, ki és mennyit fizet ezért. Azt is szeretnék megtudni, a kormány mit gondol Magyarország szuverenitásáról a gyakorlatban, amikor azt nem csupán propaganda célra akarja használni – jegyezte meg az LMP-s politikus.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!