A járványhelyzet továbbra is fokozott óvatosságot követel – ami történik nem nyitás, hanem korrekció

A járvány ma és holnap is ugyanolyan óvatosságot követel meg, mint amikor a kormány pánikszerűen a lezárásokról döntött, fogalmaztak az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté a miniszterelnök bejelentésére reagálva.

Mint mondták, a boltok nyitvatartásának meghosszabbítása nem nyitás, hanem csak a korábbi hibák korrekciója. A zöld párt álláspontja szerint, amikor a kormány hosszas hezitálás után megkésve, de a zárás mellett döntött: bebizonyosodott, hogy nem volt felkészülve a harmadik hullámra – ahogy ősszel a másodikra sem. Most pedig az derült ki, hogy maradék jóérzés és szolidaritás is kiveszett a kormányból, Orbán mai bejelentésekor sem emlékezett meg az elhunytakról, a betegekről.

A 2,5 millió legalább egyszer beoltott magyar bizakodásra ad okot, kétségtelenül, ezért mondja az LMP, hogy aki még nem tette, regisztráljon és oltassa be magát, hiszen ahogy a szakértők mondják, nagyon messze vagyunk még a nyájimmunitás elérésétől, a sikeres védekezéstől.

A kormány a döntések meghozatalánál nem vette figyelembe sem az új fertőzöttek, sem a kórházban ápoltak, sem az elhunytak számát és továbbra sem ad segítséget a rászorulóknak, nem támogatja azokat, akik levesztették a munkájukat, vagy otthon maradni kényszerültek a saját betegségük miatt, vagy gyermekük miatt.

Az, hogy mostantól este 10-kor lép életbe a kijárási korlátozás semmivel sem logikusabb, mint az, hogy eddig miért csak 8-ig lehetett utcára menni. Ha most nyitva lehetnek a boltok, az egyébként helyes négyzetméter alapú korlátozással, akkor akár eddig is nyitva lehettek volna és akkor jó eséllyel kevesebb vállalkozást kellene végleg bezárni, kevesebben vesztették volna el a megélhetésüket.

A kórházakban a helyzet ma is drámai, akkor is, ha nem beszélünk róla, ha nem láthatjuk, ha a médiát kitiltják, esetleg egyedül az MTVA-t beengedik, hogy megnyugtató képeket mutasson a valóban heroikus küzdelemről, amit az egészségügyi dolgozók folytatnak.

A kormánynak a járvány kezelésével, a rászorulók támogatásával kellene foglalkoznia, nem a propagandával és főleg nem a bűnbakkereséssel!

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,

az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!