Jegyezzük meg ezt a napot!

Orbán Viktor az elvben legfontosabb szövetségeseit, a visegrádi országokat árulja éppen el. A magyar kormány eddig az egyetlen visegrádi ország volt, amely nem állt ki a cseh kormány lépései mellett, és nem utasított ki potenciálisan nemzetbiztonsági kockázatot jelentő orosz diplomatákat: a magyar diplomáciának csak nagyon halk és gyenge szolidaritási szavakra futotta.

Most azonban szintet léptek, de nem arra, ahogy azt minden józan érzésű és gondolkodású ember várná, hanem épp ellenkező irányba: a magyar miniszterelnök megvétózta, hogy keményen kiálljanak Oroszország ellen a V4-ek, így különösen határozottan kiálljanak Ukrajna és Belorusz mellett a Kremllel szemben, valamint erőteljesen tiltakozzanak az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatban.

Jegyezzük meg ezt a napot: Orbán Viktor diplomáciája a mai napon végérvényesen feladott mindent, ami elvben valaha fontos volt neki. Hiába hangoztatta a magyar miniszterelnök, hogy „Csehországgal vagyunk”, minden jel szerint ez nem igaz, hiszen ha lehet választani Putyin és bármi más között, akkor a kormány biztosan az előbbit választja.

Ungár Péter
országgyűlési képviselő

Hanák Gábor
elnökségi tag

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!