Jelen leszünk, gombot azonban nem nyomunk

Jelen leszünk, gombot azonban nem nyomunk

Az LMP jelen lesz az ülésteremben az alaptörvény hetedik módosításának szavazáskor, valamint az úgynevezett „Stop Soros” előterjesztésről szóló döntésnél, gombot azonban nem nyomnak képviselőink.

Keresztes László Lóránt társelnök az alkotmánymódosításról szóló szavazás előtt tartott sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a globális migrációs krízist fontos kérdésnek tartjuk, azt az eljárást azonban, ahogyan a Fidesz kezeli a kérdést, alkalmatlannak és méltatlannak ítéljük.
Az ügyben akár konszenzusos döntést is hozhatott volna az Országgyűlés, amely „óriási üzenet lett volna” az unió felé, de a kormány nem élt ezzel, mert csupán hatalomtechnikai, kommunikációs eszközként kezeli a problémát. A kabinet szándékosan tűzdelte tele a javaslatokat az ellenzék számára elfogadhatatlan elemekkel.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt a Parlamentben. (Fotó: Daily News Hungary)

Demeter Márta tartalmilag gyengének ítélte az előterjesztéseket. Azt mondta, azok semmit nem tesznek hozzá az ország biztonságának erősítéséhez, sőt, a büntető törvénykönyv módosítása szerinte jogbizonytalanságot eredményez azzal, hogy más törvényekkel is szabályozott területekbe „nyúl bele”.
Szerinte törvényt nem kellene módosítani, csupán „dolgoznia kellene a kormánynak és a hatóságoknak”. Kifogásolta azt is, hogy a kormányoldal az elfogadással nem vár péntekig a Velencei Bizottság véleményére, ráadásul az államnak a civil szervezetek tapasztalataira is építenie kellene a probléma kezelése során.

10 pontban összefoglalva, hogy mit kellene tegyen a kormány az illegális migráció elleni hatékony fellépés kapcsán:

  1. A hazai intézményrendszert alkalmassá tenni a biztonsági ellenőrzések hatékony lefolytatására, és végig is vinni ezeket az ellenőrzéseket.
  2. Az állomány számára biztosítani az ehhez szükséges kiképzést, hazai és nemzetközi jogi képzést.
  3. A határon szolgálatot teljesítő állománynak meg kell teremteni a megfelelő munkakörülményeket.
  4. A magunk által tett nemzetközi vállalásokat be kell tartani.
  5. Számoljanak be a Honvédelmi és rendészeti bizottságban, hogy a 2013-ban elfogadott migrációs stratégiából mit hajtottak végre?
  6. Az EU külső határainak védelmét meg kell erősíteni, ezt az EU-s törekvéshez kell aktív politikával hozzájárulni mert ez a magyar emberek közvetlen biztonsági érdeke.
  7. A Frontex végrehajtó állományát 10 ezer főre kell emelni, és ehhez szüks forrásokat biztosítani.
  8. Új előrejelző rendszer kialakítására aktívan fel kell lépni, mely a balkáni országokkal együttműködésben hatékonyan lenne képes előrejelezni a migrációs folyamatokat ezzel hozzájárulva a külső határok még hatékonyabb védelméhez.
  9. A letelepedési kötvényekkel kiadott engedélyeket vonja vissza a kormány és derítse fel, milyen bűnözői csoportok kaptak.
  10. Az EU 2020-27 költségvetés radikálisan magasabb forrásokat biztosít a védelemre és biztonságra, a kormány el akarja odázni e költségvetés elfogadását az EP választások utánra pedig a magyar emberek érdeke lenne, hogy ez mielőbb elfogadásra kerüljön.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!