Jelentősen növelni kell az egészségügy forrásait

Jelentősen növelni kell az egészségügyre szánt forrásokat a jövő évi költségvetésben, az összegek ugyanis lényegesen kevesebbet érnek, mint az elmúlt évek ráfordításai – mondta pénteki sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezető-helyettese.

Kanász-Nagy Máté elmondta: pártja a magánegészségügy bevonását is szorgalmazza a diagnosztikai ellátásba. Közben maximálnák is a magánegészségügyben alkalmazható árakat.

Szerinte ugyanis jelenleg egy beteg embernek két választása van: vagy az állami egészségügyben kezelteti magát, ami hosszú ideig tart, vagy a magánegészségügyben, ami viszont nagyon drága.

Magyarország uniós összehasonlításban a sor végén kullog a megelőzhető betegségek kialakulásában – mutatott rá. Felelevenítette az elmúlt hónapokban felmerült problémákat is, a többi között azt, hogy a mentő nem ér ki időben, vagy kórházi osztályok zárnak be orvoshiány miatt. A háziorvosok átlagéletkora hatvan év, vagyis néhány éven belül nem lesz, aki meggyógyítsa az embereket – tette hozzá.

A kormány azonban nem szán elegendő forrást az ellátásra, a növekmény ugyanis elmarad az infláció értékétől – jelentette ki.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!