Káosz helyett valós oltási tervet!

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy tegye nyilvánossá az emberek koronavírus elleni oltásának részletes tervét – mondta szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes. Ködösítés helyett valódi oltási tervre, az oltási hajlandóság növelésére van most a legnagyobb szükség!

Alapos tájékoztatás nélkül a lakosságban nem alakul ki bizalom a vakcina iránt, utóbbi nélkül pedig alacsony marad az oltási hajlandóság. Mindez akadályozza a valódi védekezést, vagyis nemzeti érdek, hogy minél többen rendelkezzenek a szükséges információkkal.

Mégsem tudható, hogy az egyes társadalmi csoportok hogyan, mikor és milyen oltóanyaggal lesznek beoltva. Az sem ismert, hány oltóponton zajlik majd az oltás, de azt sem, honnan, mennyi oltóanyagot szerez be a kabinet, és azok mikor érkeznek. Csárdi Antal ezért írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, amire január 12-ig kell válaszolnia a kabinetnek.

Viszont nem szabad kizárni biztosítási jogviszonyból azokat, akik nincsenek beoltva.

A kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy adott esetben, amennyiben szükséges, kötelezővé tegye ezt az oltást, azt azonban a kabinet nem teheti meg, hogy egy nem kötelező oltás be nem adatása esetén kizárja az egészségügyi biztosítási jogviszonyból azokat, akik bizalmatlanok a vakcinával szemben.

Jelenleg nemzetközi összehasonlításban az ország hátul kullog az oltottság arányában, ha hatékonyan akarjuk felvenni a küzdelmet a járvánnyal szemben, akkor ez nem mehet így tovább.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!