Katari LNG helyett megújuló energiaforrásokra van szükség

Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország 2026-tól Katarból vásárolhat cseppfolyósított földgázt (LNG-t) egy hosszútávú szerződés alapján. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a kormánynak nem a fosszilis energiafüggőség fenntartásán, hanem csökkentésén kellene dolgoznia. LNG vásárlás helyett az épületenergetikai beruházásokra és a megújuló energiaforrások fejlesztésére kellene fókuszálni.

Sokatmondó, hogy a külügyminiszter arról nem beszélt, milyen mennyiségű LNG-t vásárolna, és sietett leszögezni, hogy az új forrás nem váltja ki az orosz földgázt, várhatóan továbbra is az marad a fő beszerzési forrásunk. Az ilyen bejelentések inkább csak kommunikációs fogásnak tekinthetők, a források enyhe diverzifikációja nem csökkenti Magyarország kiemelkedően magas energiafüggőségét. Az LNG ráadásul a hagyományos földgáznál is nagyobb környezetterheléssel jár: a cseppfolyósítás és a tankerhajókkal való szállítás többlet energiát igényel.

Újabb fosszilisenergia-szerződések helyett végre el kellene kezdeni az épületek leszigetelését. Ha a teljes épületállomány mélyfelújítása megtörténne, akkor a hazai földgázfelhasználás ötödét (2 milliárd m3-t) takaríthatnánk meg, így a külső földgázfüggőségünk is radikálisan csökkenne. Hasonlóan fontos a megújuló energiaforrások fejlesztése a földgáz kiváltásában. A napenergia mellett szükség lenne a szélenergiára is, amely jogi szabályozása hiába rendeződött, a kormány nem számol vele érdemben.


LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!