Keresztes: az LMP benyújtja a külföldön élő magyarok levélszavazását lehetővé tévő javaslatot

Az LMP benyújtja az Országgyűlésnek a külföldön élő magyarok levélszavazását lehetővé tévő törvényjavaslatot – közölte Keresztes László Lóránt frakcióvezető csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az LMP képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben a kormány hibás politikája miatt százezrek voltak kénytelenek külföldre menni a megélhetés, a munkavállalás miatt. Hozzátette: ennek tragikus következményei vannak a magyar társadalomra nézve, hiszen mindek hatodik magyar gyermek külföldön születik meg, és családok ezrei szakadtak szét.
Szerinte ezt orvosolni kell, ebben pedig fontos lépés, hogy a magyar lakcímmel rendelkező, de tartósan külföldön dolgozó magyar állampolgárok levélben szavazhassak, így könnyebben tudjanak részt venni a hazai döntéshozatalban.

Keresztes László Lóránt megköszönte a Második Reformkor Alapítványnak – amelyet Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke vezet – hogy az ügyben „online népszavazást” indított, és jelezte: az LMP benyújtja az Országgyűlésnek a levélszavazásról szóló indítványt.

Vona Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: március 14-től április 7-ig tartott az „online népszavazás”, amelyen arra a kérdésre vártak választ, hogy a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok levélben is szavazhassanak-e az országgyűlési választásokon. Közölte: 22 396-an szavaztak, 92,9 százalék igennel, 4,8 százalék nemmel. Hangsúlyozta: a levélszavazás problémájának megoldása mellett a kezdeményezésnek az is célja volt, hogy az „online népszavazás” intézményét bevezessék a magyar közéletbe.

Bencsik János volt jobbikos, most független országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a külföldre vándorolt magyarok jelenleg nem tudnak olyan formában részt venni a magyar közügyekben, ahogyan ez a jog megilletné őket. Ezért fontosnak nevezte, hogy számukra is lehetőség legyen a levélszavazásra, amivel könnyebben, egyszerűbben tudnak részt venni a választásokon.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!