Keresztes László Lóránt: kormányváltás esetén biztosítani fogják az állambiztonsági múlt feltárását

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség vállalja, hogy a kormányváltás után biztosítani fogja az állambiztonsági múlt feltárását – mondta az LMP frakcióvezetője csütörtökön Pécsen.

Keresztes László Lóránt a kommunizmus áldozatainak emléknapján az 1947-ben elhurcolt kisgazda politikus, Kovács Béla szülőháza előtt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni”.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta egyik kormány sem biztosította az állambiztonsági múlt feltárását, annak ellenére sem, hogy az LMP 2011 és 2021 között 24 alkalommal nyújtotta be a parlamenthez az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó javaslatát.

Mint elmondta, ezeket a javaslatokat a Fidesz mindannyiszor „aljas módon” annak ellenére szavazta le, hogy „ők maguk tettek ígéretet az állambiztonsági múlt feltárására”.

Kijelentette: az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség vállalja, hogy a kormányváltás után biztosítja az állambiztonsági múlt feltárását.

„Bemutatjuk, hogy a rendszerváltó pártokat milyen módon hálózták be a kommunista állambiztonsági emberek és kik voltak érintettek a rendszerváltást követően fontos közhatalmi pozíciókat betöltő emberek közül” – mondta Keresztes László Lóránt.

Hozzáfűzte: tudják, hogy az egykori állambiztonsággal együtt dolgozó, azt fenntartó, irányító emberek az egykori politikai hatalmukat gazdasági hatalommá változtatták, és olyan folyamatokat indítottak el, amelyek a mai napig is hatnak.

Az orosz hadműveletre utalva Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elítélik Vlagyimir Putyin elnök és Oroszország agresszióját, kiállnak Ukrajna szuverenitása és a Kárpátalján élő magyarok, továbbá valamennyi ukrán ember mellett.

„Ki kell mondanunk azt is, amit Orbán Viktor már megtagadott: egy agresszorral, egy zsarnokkal nincs üzlet és nincs alku” – húzta alá az LMP frakcióvezetője.

Szerinte a „Magyarországot Oroszországnak kiszolgáltató, orosz hitellel a magyar embereket eladósító, orosz technológiára és fűtőelemekre épülő és ennek kiszolgáltatott új atomerőmű építését, engedélyezését azonnal le kell állítani”. Követelik az „orosz kémbank azonnali eltakarítását Magyarországról”.

Magyarország biztonságát és függetlenségét csak így lehet szavatolni – hangoztatta Keresztes László Lóránt.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!