Keresztes: megtörténhet az elszámoltatás a pécsi autóbusz-beszerzési ügyben

Az LMP parlamenti frakcióvezetője bízik abban, hogy a pécsi autóbusz-beszerzési ügyben lesz elszámoltatás, és lesznek politikusok a felelősök között.

Keresztes László Lóránt hétfői pécsi sajtótájékoztatóján az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének nevezte a 2014-2015-es autóbusz-vásárlást.
Elmondta: az önkormányzat tulajdonában álló Tüke Busz Zrt. a közgyűlés által meghatározott, 3,5 milliárd forintért vásárolta meg egy holland cégen keresztül a 115 használt Volvo buszt.
A járműveket legalább 600 millió forinttal olcsóbban is meg lehetett volna venni – mondta a politikus, aki a tranzakció után, Gyimesi Gábor jobbikos közgyűlési képviselővel, feljelentést tett gazdasági csalás gyanúja miatt.
Hozzátette: „az ügy bírósági szakaszban van, de még mindig nem látni tisztán a politikus szereplőket”.
A bírósági eljárás során az ügyészség kérésére megvizsgálták a Magyarország és Hollandia közötti utaslistákat, amelyeken több akkori és jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő szerepel – közölte Keresztes László Lóránt.
Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselőnek is el kell mondania, mit tud erről az ügyről – mondta.
Közölte: a beszerzéskor 7-8 éves járművekből álló Volvo-flotta mára megérett a cserére. Emlékeztetett: 2020-ban javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben, kezdeményezve, hogy a kormány adjon segítséget Pécsnek autóbuszok vásárlásához, de „Hoppál Péter ezt nem támogatta”.
Hoppál Péter akkor sem emelte fel a szavát, amikor döntés született, hogy az állam kivonult a közösségi közlekedés finanszírozásából – mondta az LMP-s politikus.
A kormány láthatón el akarja venni a helyi közlekedés fenntartását azoktól a városoktól, amelyek még saját céggel működtetik azt – mondta Keresztes László Lóránt.
Közölte, az ellenzék terve, hogy a kormányváltás után egységes közlekedési rendszert hozz létre, és új alapokra helyezi a finanszírozást.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!