Ki kell állnunk az önkormányzatiság mellett!

A gödi ipari parkból származó adóbevételek kormányzati elvonása miatt Pest megye egyik legfontosabb településének, Gödöllőnek az ipari parkjából származó adóbevételeinek sorsáról teszünk fel írásbeli kérdést a kormánynak.

Amikor a gödi Samsung gyárból bejövő iparűzési adóbevételeket a kormány a megyei közgyűléshez rendelte, joggal merült fel sokakban a kérdés, hogy más települések ipari parkjából származó adóbevételek sorsa mi lesz. Hiszen az adóbevételek elmaradása a helyi fejlesztésektől, a köztéri felújításoktól, a különböző támogatási formáktól vonja el a pénzt: valójában nem az ellenzéki polgármestereket bünteti tehát a kormány, hanem a helyi lakosokat.

Mivel Gödöllő ipari parkja szintén a város bevételeinek igen nagy hányadát biztosítja, az LMP országgyűlési frakciója írásbeli kérdést intéz a kormány illetékeséhez: az ipari parkból származó adóbevételek sorsáról érdeklődünk.

Teljesen egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság az amúgy is kivéreztetett önkormányzatokat nagyon nehéz helyzetbe hozta. Az egyébként is elmaradt adóbevételek, csőd szélén lévő helyi vállalkozások és a járványvédelemmel kapcsolatos hatalmas kiadásokon túl az önkormányzatoknak most az új kormányzati elvonásokkal is számolnia kell.

Magyarország zöld pártjaként határozott meggyőződésünk, hogy egy sikeres és erős önkormányzat nem ellenség, hanem partner, mert az tudja a helyi érdekeket megfelelően és hatékonyan érvényesíteni.

 

Lengyel Szilvia,
az LMP szakpolitikusa

 

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!