Kiegyezést Szlovákiával, kettős állampolgárságot a felvidéki magyaroknak!

Az LMP üdvözli, hogy Budapestre látogatott Igor Matovič szlovák miniszterelnök, akinek a pozsonyi várban tartott trianoni beszéde bizakodásra adott okot, hogy a felvidéki magyarokat érintő kérdéseket végre nem söprik a szőnyeg alá.

Az LMP egyetért Igor Matovič miniszterelnökkel, hogy a múltat nem mi írtuk, de a jövőt igen. Biztatóak voltak a szlovák miniszterelnök szavai, hogy a szlovák állam biztosítani fogja a magyar anyanyelvű oktatást országában.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy vannak még megoldatlan kérdések Szlovákiában. Úgy látjuk, hogy bár Igor Matovič trianoni beszédében a közös vízióra utalt, ez a közös vízió nem tartalmazza a két legfontosabb magyar ügyet: a kettős állampolgárság és a Beneš-dekrétumok kérdését.

Az LMP előremutatónak tartja a két állam közeledését, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolata kiváló legyen, de mindaddig, amíg a szlovák állam nem biztosítja a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárságot, és nem rendezi a Beneš-dekrétumok ügyét, addig a munka jelentős része még hátra van. Bízunk abban, hogy Matovič miniszterelnöki ciklusában ezen ügyek is megnyugtatóan rendeződnek.

 

Keresztes László Lóránt és Ungár Péter,

az LMP országgyűlési képviselői

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!