Kiegyezést Szlovákiával, kettős állampolgárságot a felvidéki magyaroknak!

Az LMP üdvözli, hogy Budapestre látogatott Igor Matovič szlovák miniszterelnök, akinek a pozsonyi várban tartott trianoni beszéde bizakodásra adott okot, hogy a felvidéki magyarokat érintő kérdéseket végre nem söprik a szőnyeg alá.

Az LMP egyetért Igor Matovič miniszterelnökkel, hogy a múltat nem mi írtuk, de a jövőt igen. Biztatóak voltak a szlovák miniszterelnök szavai, hogy a szlovák állam biztosítani fogja a magyar anyanyelvű oktatást országában.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy vannak még megoldatlan kérdések Szlovákiában. Úgy látjuk, hogy bár Igor Matovič trianoni beszédében a közös vízióra utalt, ez a közös vízió nem tartalmazza a két legfontosabb magyar ügyet: a kettős állampolgárság és a Beneš-dekrétumok kérdését.

Az LMP előremutatónak tartja a két állam közeledését, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolata kiváló legyen, de mindaddig, amíg a szlovák állam nem biztosítja a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárságot, és nem rendezi a Beneš-dekrétumok ügyét, addig a munka jelentős része még hátra van. Bízunk abban, hogy Matovič miniszterelnöki ciklusában ezen ügyek is megnyugtatóan rendeződnek.

Keresztes László Lóránt és Ungár Péter,

az LMP országgyűlési képviselői