Kiszámítható nyugdíjat és jobb egészségügyi ellátást ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak

Kiszámítható, svájci indexálású nyugdíjat, jobb egészségügyi ellátást, tanulási lehetőséget és kulturális szolgáltatásokat ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak kormányváltás esetére.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Pest megye 9-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt szerdai – a DK-val és az MSZP-vel közösen tartott – online sajtótájékoztatón azt mondta: a nyugdíjasok a magyar társadalom egyik legveszélyeztetettebb rétege, akiket a Fidesz-kormány folyamatosan becsapott az elmúlt években.

A Fidesznek a nyugdíjasok csak az országgyűlési választások előtt fontosak, ezt példázza a 13. havi nyugdíj kifizetése most, februárban. Ezzel azonban nem lehet kárpótolni az elmúlt 12 évet – vélekedett az ellenzéki politikus.

Márki-Zay Péter vezetésével egy szolidáris, összetartó, igazságos társadalmat építünk – fogalmazott Schmuck Erzsébet. Azt ígérte, kormányváltás esetén a biztos megélhetés mellett „hozzáférhető és megfelelő ápolást, egészségügyi ellátást” és az aktív időskor megéléséhez szükséges kulturális és közösségi szolgáltatásokat, időskori tanulási lehetőséget fognak biztosítani.

Konczer Erik, a DK elnökhelyettese, a Komárom 1-es választókerületében induló ellenzéki képviselőjelölt arról beszélt: nemcsak meg akarják őrizni a 13. havi nyugdíjat a kormányváltás után, hanem további intézkedéseket is hoznának a nyugdíjasok érdekében.

Meglátása szerint biztosítani kell a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét és olyan nyugdíjkorrekciós programot kell bevezetni, ami megakadályozza az alacsonyabb nyugdíjú idősek elszegényedést; továbbá a nyugdíjak svájci indexálásának visszavezetésével biztosítani kell, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az ellenzéki pártok vállalták, hogy az otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és díját a minimálbér szintjére emelik.

Emellett növelni fogják a bentlakásos idősotthonok férőhelyeit, bővítik a házi segítségnyújtás szolgáltatásait, valamint a falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatásokat.

Korózs Lajos azt is mondta, szeretnének új nyugdíjas érdekképviseleti rendszert kialakítani a mostani helyett. A Márki-Zay Péter vezette új kormány egyetlen döntést sem fog meghozni úgy, hogy ne kérné ki az idősek véleményét – mondta.

Az MSZP-s politikus az idősek digitális tudását bővítő programokat is ígért kormányváltás esetére, jelezve, hogy a digitális tudás a családtagokkal való kapcsolattartás, az internetes online rendelések és a mindennapi élet intézésének is fontos eszköze.

MTI/LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!