Koherens programokra van szükség a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében

Az LMP szerint koherens, az energiatakarékosságot preferáló programokra van szükség a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében, az ellenzéki párt azt várja a miniszterelnöktől, hogy „hagyjon fel a zöldre festéssel”.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megdöbbentő, hogy Orbán Viktor mennyire nem látja korunk kihívásait, amelyek nemcsak az élhető környezetre, az egészségre mérnek csapást, hanem milliárdos károkat okoznak a magyar gazdaságnak.

A szélsőséges időjárási viszonyok településeket sodorhatnak csődhelyzetbe, Kelet-Magyarország félsivatagos állapotba kerül, a gazdák tönkre mennek – sorolta, hozzátéve: a problémákat tetőzi az „akkugyarmatosítás”, amiről a miniszterelnök évértékelőjében szerinte „butaságok” hangzottak el.

Az ellenzéki politikus szerint koherens programra lenne szükség, de a kormányfő „össze-vissza beszélt” a zöld energiáról és az arra történő átállásról.

Schmuck Erzsébet kijelentette: az atomenergia nem zöldenergia, hatalmas környezeti kockázata van és nem számít olcsó energiának sem. Semmi másról nincs szó preferálása esetén, mint gazdasági érdekről és az atomlobbisták nyomulásáról.

Azt kérdezte, mi lesz a sorsa a működésük után bezárt atomerőműveknek és mi lesz a nagy aktivitású hulladékok elhelyezésével. Szóvá tette továbbá, hogy a szél- és geotermikus energia nincs a miniszterelnök látóterében, pedig megújuló energia-mix alkalmazásával lehetne biztosítani a jövő energiaszükségletét.

Az LMP társelnöke üdvözölte, hogy a napenergia területén előrelépés történt, de bölcs megfontolást kért a telepítés helyének kiválasztásakor. A napelemeket lakóházakra és középületekre kell telepíteni, nem szabad zöld felületet, értékes termőföldeket feláldozni – húzta alá.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!