Költségvetés – LMP: ez a kufárkodás és a neoliberális dogmák büdzséje

Az LMP az önellátásban és az igazságos közteherviselésben hisz, míg a Fidesz kufárkodásban és neoliberális dogmákban – így foglalta össze Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes pártja véleményét a jövő évi büdzsé tervezetéről, amelyet kedden nyújtott be a pénzügyminiszter.

A politikus sajtóértekezletén elmondta: az LMP-nek három elvárása volt a 2023-as költségvetéssel kapcsolatban, ám ezek közül egyik sem teljesült. Egyrészt elvárták volna, hogy a nagyvállalatok és a tehetősebb rétegek sokkal nagyobb részt vállaljanak az éppen zajló válság költségeiből. Ugyancsak elvárták volna, hogy az állam szakítson végre „a legrosszabb munkáltató” szerepkörével, de azt is, hogy a kormány tegyen az energiafüggetlenségért.

Kifejtette: a különadók „féloldalasak”, hiszen abból kimaradnak az elmúlt években százmilliárdos extraprofitra szert tevő kormányközeli gazdasági szereplők. Szerinte azonban ennél is nagyobb gond, hogy a tehetősebb rétegektől nemhogy extra hozzájárulást nem kér a kormány, valójában rájuk költ a legtöbbet: továbbra is hatósági áron tankolhatnak vagy fűthetik medencéjük vizét.

Csárdi Antal igazságtalannak nevezte a költségvetést, mert az arányaiban sokkal többet szed be az alacsonyabb jövedelműektől, és több támogatást ad a magas keresetűeknek.

Kifogásolta azt is, hogy a kormány az infláció hatásait nem kompenzálná a közalkalmazottaknak, ahogy azt is, hogy a kabinet nem látta be: a családok védelmének legfontosabb eleme az energiafüggetlenség. Az pedig szerinte egyetlen módon valósulhat meg: a megújuló energiák részarányának növelésével, energiahatékonysági programokkal.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!