Költségvetés – LMP: párhuzamos válságokat orvosolnak a párt javaslatai

A párhuzamosan fennálló válságok, vagyis az energia-, a szociális vagy a klímaválság orvoslását is szolgálják az LMP egyes, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatai – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus ide sorolta a klímabérletre vonatkozó kezdeményezésüket. A párt szerint lehetővé kellene tenni, hogy havi ötezer forintért bárki használhassa az ország összes közösségi közlekedési eszközét. Az LMP három hónapra vezetné be a klímabérletet, utána társadalmi párbeszéd keretében kérdezné meg az embereket arról, helyeslik-e azt.

Bakos Bernadett elmondta: az eszköz hatékonyan csökkentené az autóhasználatot, ami szerinte azért is fontos, mert az országban keletkezett üvegházhatású gázok 23 százalékát az autók bocsátják ki.

Az átállás a közösségi közlekedésre az energiaválságon is segítene, hiszen ez a közlekedési forma tizedannyi energiát igényel, mint az autózás – tette hozzá.

A politikus emlékeztetett, hogy az ötletet nemrég Palkovics László technológiai és ipari miniszter is helyeselte, így reményét fejezte ki, hogy a kormányoldal támogatja majd módosító javaslatukat.

Ugyancsak több válságot egyszerre kezelő eszköznek tartja az LMP a dugódíjat – mondta. A sofőrök évente 42 órát vesztegelnek forgalmi dugóban – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a párt szennyezés- és használatarányos dugódíjat javasol.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!