Kompenzálni kell a közalkalmazottak bérében a rekordmagas inflációt!

A KSH keddi jelentése szerint az éves infláció áprilisban már majdnem tíz százalékos volt: ilyen magas drágulás utoljára húsz éve volt Magyarországon. Az infláció gazdasági hatása kettős: miközben a megugró adóbevételek miatt a költségvetés mozgásterét növeli, addig az alacsonyabb keresetűeknek szinte elviselhetetlen terhet jelent. Ezért az LMP álláspontja szerint a kormány kötelessége, hogy a közalkalmazottak bérében a lehető leghamarabb kompenzálja az egyre gyorsuló infláció hatásait.

A közalkalmazottak ugyanis a 12 év Fidesz kormányzásának a legnagyobb vesztesei, ők azok, akik a legkevésbé részesültek az elmúlt évek növekedéséből. Az állami szektorban a bérhelyzet már a mostani válságot megelőzően is tarthatatlan volt, a sok éves tapasztalattal rendelkező, diplomás közalkalmazottak bére jelentősen alacsonyabb volt a piacon dolgozó, betanított munkásokénál. Az elmúlt hónapokban a kampány hevében bejelentett béremelések semmit sem értek, mert azokat már rég elvitte az infláció.

Az LMP álláspontja szerint amennyiben a kormány nem szeretné megtartani „az ország legrosszabb munkáltatója címet” akkor azonnal kompenzálnia kell az infláció hatását a közalkalmazottaknál, majd azt követően olyan átfogó és kiszámítható béremelési programot kell bejelentenie, mely végre garantálja, hogy az állami és a piaci bérek közötti tarthatatlan szakadék eltűnik.

Ungár Péter,
az LMP frakcióvezetője

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!