Komplex épületenergetikai program indítását javasolja az LMP

Komplex épületenergetikai program indítását javasolja a fűtési szezon kezdetén az LMP.

Bakos Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az LMP Facebook-oldalán közvetített vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta,    az energiafogyasztás negyven százaléka, a szén-dioxid-kibocsátás 36 százaléka a lakóépületekhez köthető, és ezek hetven-nyolcvan százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és hőtechnikai igényeknek.

Közölte: az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben egy komplex épületenergetikai program indítását javasolja, amelynek keretében a központi költségvetésből és európai uniós forrásokból évi hatszázmilliárd forintból százezer lakást lehetne szigetelni.

A háztartások vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes hitelre pályázhatnának, legfeljebb tízmillió forintos értékben. Ezt a pénzt fordíthatnák szigetelésre, nyílászárócserére, fűtés-korszerűsítésre és megújuló energiát hasznosító berendezésekre – fejtette ki Bakos Bernadett. Hozzáfűzte: rossz állapotú épületek esetén kötelező elem lenne a legalább ötven százalékos energia-megtakarítást eredményező mélyfelújítás.

A támogatási intenzitás szociális alapon sávos lenne, így a leginkább rászorulók is részt vehetnének a programban; a beruházás megtérüléséig a hitel törlesztőrészletét abból fizetnék, amit megspórolnak az energiaárakon – magyarázta az LMP-s képviselő.

Kitért arra, hogy ha a háztartás egy főre jutó jövedelme az országos átlag alatti, akkor a támogatás intenzitása, tehát a vissza nem térítendő támogatás mértéke nyolcvan százalék, az átlag feletti jövedelem esetén negyven százalék lenne.

Épületszigeteléssel lehetne leggyorsabban és legkönnyebben csökkenteni az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást, a légszennyezést és az energiafüggőséget – hangsúlyozta Bakos Bernadett. Hozzátette, a mélyfelújítással a háztartások energiafogyasztása akár ötven-nyolcvanöt százalékkal is csökkenhet, és ugyanilyen mértékben csökkennének a rezsiköltségek.

MTI/LMP Sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!