A kormány az árkok mélyítésére használta a járványhelyzetet

Keresztes L. Lóránt szerint a kormánynak a járványhelyzetben félre kellett volna tennie a pártpolitikai csatározásokat, de nem ezt tette, hanem arra használta fel a válságot, hogy mélyítse az árkokat.

A kabinet felelősségteljes válságkezelés helyett késlekedett, a rászorulók iránti felelősségvállalás helyett durva megszorító politikát alkalmazott. Eközben folytatta a pénzkidobást, a saját oligarchái erősítését.

A gazdaságpolitikai intézkedések megkésettek és elégtelenek voltak. Csak a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére elköltenek annyit idén és jövőre, amennyiből 176 ezer új munkahelyet lehetne létrehozni.

A kormány cserbenhagyta a szociális dolgozókat és a nyugdíjasokat, és a válsághelyzetben sem csökkentette az alapvető élelmiszerek áfáját. Durva megszorításokat vezetett be a védekezés elsőszámú bástyái, vagyis az önkormányzatokkal szemben.

A fenntarthatóság kérdésében is álságos a kormány munkája, mert az LMP erről szóló kezdeményezését az ambiciózus célok nélkül szavazták meg. A kormány zöldpolitikája csak arról szól, hogy így fogadtassa el a Paks 2- beruházást.

Az egyetemi szféra és a tudományos élet ellen is folytatta durva támadásait a kormány. A választási törvény átírása a politikai viszonyokba való durva beavatkozás volt. Az alaptörvény módosítását is elfogadhatatlan, a vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó szabályok átírásával a kormány folytatja a közvagyon lenyúlását, és egy párhuzamos hatalmi struktúrát épít fel.

2020 pozitív hozadéka volt, hogy valódi nemzeti összefogás jött létre az Országgyűlésben akkor, amikor az LMP javaslatában a Ház határozatban támogatta a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését a nemzeti régiók támogatásáért.

Az LMP következetesen végezte a munkáját, és a nehéz körülmények között igyekezett figyelembe venni, hogy az emberek nem politikai sárdobálást várnak.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!