A kormány becsapta a kulturális dolgozókat, elmaradt az ígért béremelés

Meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt, és azon belül kell a közalkalmazottak bérét növelni – jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján.

A kulturális közalkalmazottakat a kormány nemrég kivette a közalkalmazotti státusz alól. Akkor a kormány azzal hitegette a kulturális területen dolgozókat, hogy hat százalékos béremelést fog jelenteni az, ha kikerülnek a közalkalmazotti státuszból, azonban ez a béremelés nem érkezett meg.

A legtöbb kulturális dolgozó fizetési papírjában pontosan ugyanaz az összeg van, ami volt eddig, nem pedig hat százalékkal több A területért felelős államtitkár és helyettese összevissza beszél egyrészt arról, hogy az összeg majd január elsejei bértömegként jelenik meg, másrészt arról, hogy megtörtént már a béremelés.

Ha kikerülnek a közalkalmazotti státusz alól, sokkal könnyebben lehet kirúgni a kulturális dolgozókat, és sokkal kevesebb olyan ember lesz, aki egész életét arra tudja szentelni, hogy a magyar kulturális emlékeket őrizze.

Jelenleg is nagyon alulfizetettek a kulturális dolgozók, és a hat százalékos béremelés elmaradásával tovább súlyosbítja a kormány a helyzetüket.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!