A kormány durván átveri az időseket

A kormány durván átveri az időseket a minimálnyugdíj bebetonozásával és a járadék infláció alatti emelésével. Schmuck Erzsébet arra szólítja fel a kabinetet: januárban 4 százalékkal emelje a nyugdíjakat, a minimálnyugdíj összegét pedig növelje a jelenlegi két és félszeresére, vagyis 71 ezer forint fölé.

Schmuck Erzsébet hétfői online sajtótájékoztatóján kijelentette: miközben az autópálya-matricák az inflációra hivatkozva 3,9 százalékkal drágulnak, a nyugdíjakat csupán 3 százalékkal emeli a kormány januárban. A különbözetet év végén kapják meg az idősek, addig a kormány ingyen használja” a pénzüket.

A minimálnyugdíj idén se nő, ahogy az elmúlt tizenhárom évben is változatlanul 28 ezer 500 forint volt, vagyis még az inflációt sem követi.

Minderről a tizenharmadik havi nyugdíj első negyedének kifizetésével próbálja elterelni a figyelmet a kabinet, ami a kormány legnagyobb szemfényvesztései. Az összeggel ugyanis épp csak ellensúlyozni lehet az idősek elszegényedését.

A kormány az élelmiszerek drasztikus drágulását sem kompenzálja számukra, ami a nyugdíjas társadalom szétszakadását eredményezi, de azt is, hogy a járadékok értéke a bérekétől is egyre távolodik. Eközben tavaly nem volt sem nyugdíjprémium, sem a szokásos alamizsnák, vagyis rezsiutalvány vagy Erzsébet-utalvány sem érkezett.

Az alapvető élelmiszerek áfáját 27-ről 5 százalékra kell csökkenteni.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!