A kormány egyeztessen az Országgyűléssel a helyreállítási alap felhasználásáról!

Az LMP felkéri a kormányt, hogy mihamarabb kezdjen érdemi vitát az Országgyűlésben az Európai Unió helyreállítási alapjából az országnak nyújtandó 5800 milliárd forint felhasználásáról.

Schmuck Erzsébet társelnökünk csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: a felhasználási terveket jövő áprilisban kell benyújtani az uniónak.

Társadalmi párbeszédet ugyan kezdeményezett a kormány a hazai GDP több mint tíz százalékát kitevő összegről, a terv elfogadása azonban szerinte az Országgyűlésre tartozik.

Az ország 2400 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz jut, a fennmaradó részt pedig hitelként kapja.

A forrást nem szabad elpocsékolni, nem vándorolhat magánzsebekbe, mert a paksi bővítésre, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére felvett hitelekkel együtt az már akkora terhet jelent majd az adófizetőknek, hogy abba mindenki belerokkan.

Az LMP szerint a forrásból válságállóvá és fenntarthatóvá kell tenni a gazdaságot, valamint fel kell számolni a szociális válságot. Kifejtette: a többi között évente 300 milliárd forintot kellene épületenergetikai programra fordítani, és meg kell erősíteni a szociális hálót, fejleszteni kell az ellátórendszert is.

Garantálni kell, hogy a kormány egy válságban sem hagy senkit az út szélén, mint ahogy ezt ma teszi.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!