A kormány elárulta a leszakadó vidéki térségeket!

4 magyarországi régió az EU 20 legszegényebb térsége között

Tíz év után elmondhatjuk, hogy az Orbán kormány, hasonlóan balliberális elődeihez teljes kudarcot vallott a leszakadó régiók felzárkóztatásában. A döntéshozatalba érdemi beleszólást kell biztosítani a helyi önkormányzatoknak és meg kell szüntetni a kormányzati kézivezérlést – mondta mai sajtótájékoztatóján Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás a területi különbségek csökkentése. A kormány bármennyire is vidékbarátnak állítja be magát, semmit sem tesz a leszakadó térségek felzárkóztatásáért. Sőt a meglévő problémákat csak fokozni fogja, ha a területfejlesztési feladatokat helytartókra bízzák. Egy-egy régión belül is óriásiak a gazdasági különbségek. Sok kiterjedt térség helyzete válságos és különösen nehéz helyzetben vannak a kistelepülések. De nem legyenek illúzióink, ez a válság már elérte, vagy el fogja érni a leszakadó régiók nagyvárosait is.

Melyek a leszakadó régiók közös ismérvei?

  • Óriásiak a bérkülönbségek,
  • elmaradott az infrastruktúra,
  • kevés forrás jut a közművek fenntartására,
  • nehéz helyzetben vannak a vidéki felsőoktatási intézmények,
  • ezekből a térségekből óriási az elvándorlás.

Annak ellenére, hogy ma az egyik legfontosabb feladat Magyarországon, a kiegyensúlyozott területi fejlődés biztosítása. jobbára koncepció nélküli kézivezérlés és a források elsikkasztása, vagy nem megfelelő felhasználása jellemzi ebben a kérdésben is a kormányzati politikát. Pedig ezt az állapotot kizárólag a helyi gazdaság fejlesztésével, a vidék népességmegtartó képességének erősítésével, a vidéki közlekedési hálózat korszerűsítésével lehet megváltoztatni.

A jelenlegi kormánypolitika nagy vesztese az önkormányzatiság. Márpedig az éppen annak a záloga, hogy érdemi gazdaságfejlesztés, kiegyensúlyozott területi fejlődést lehessen kialakítani Magyarországon. Ezért kell a döntéshozatalba érdemi beleszólást biztosítani a helyi önkormányzatoknak és meg kell szüntetni a kormányzati kézivezérlést.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!