A kormány eltitkolja, hogy hányan dolgoznak részmunkaidőben

Írásbeli kérdéssel fordultam Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy hányan dolgoznak ma részmunkaidőben. A válasz meglepő volt: kevesen.

Orbán Viktor azt szereti kommunikálni, hogy ma Magyarországon 4,5 millióan dolgoznak, annyian, mint egy éve. Ez az adat félrevezető, mert nem mutatja, hogy hányan függesztették fel vállalkozásukat, hányan kényszerültek részmunkaidőbe vagy képzettségüknek nem megfelelő munkakörbe.

Varga Mihály 2020 októberében azt mondta, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 3,6 millióra csökkent 2020 augusztusára, a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma pedig 918 ezerre nőtt a 2019 végi 700 ezerről. A pénzügyminiszter számai teljesen eltérnek a KSH és Orbán adataitól, miszerint 4,5 millióan dolgoztak és dolgoznak most is, és ebből mindössze 230 ezren részmunkaidőben.

Kérdésemre, hogy tulajdonképpen hányan dolgoznak részmunkában és miért mond mást Orbán és Varga, azt a választ kaptam, hogy „Magyarországon hagyományosan kevesen dolgoznak részmunkaidőben, ebben a vírusválság sem hozott tartós fordulatot”.

Az LMP szerint ez a válasz dilettáns, egy óvodás is jobbat talált volna ki. Ha a kormány és minisztériumai ennyire nem kompetensek, akkor nem csoda, hogy a válságkezelés is kudarcos.

A propaganda szövegek ismételgetése helyett széleskörű, többet adó bértámogatási program kell, különös tekintettel a magyar KKV-kra, meg kell hosszabbítani 9 hónapra az álláskeresési járadék folyósítását, és 100% táppénzt kell adni a vírus miatt otthon maradni kényszerülőknek.

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Az írásbeli kérdés és a válasz itt találhatók.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!