A kormány fogadja meg a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásait!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy vegye figyelembe a Magyar Orvosi Kamara járványhelyzetre vonatkozó ajánlásait, mert komoly bajban vagyunk. A kormány felelőssége, hogy nem tesztel tömegesen, elüldözött több ezer egészségügyi szakembert és valós intézkedések helyett, mintegy pótcselekvésként, tömegeket terel össze a bevásárlóközpontokban.

Magyarországon a helyzet tragikus, a kórházak megteltek, és már önkénteseket toboroznak, hogy el tudják látni a koronavírusos betegeket. A kormányt súlyos felelősség terheli, hogy pandémia alatt, több mint 5 ezer egészségügyi dolgozót üldözött el a rendszerből, akiket az amúgy is elhanyagolt egészségügy képtelen pótolni. Az LMP felszólítja a kormányt, hogy azonnali hatállyal lépjen, és teremtse meg a feltételeit annak, hogy ezen szakemberek visszatérhessenek az egészségügyi ellátásba.

Március 22-én minden eddiginél több, 252 magyar ember halt meg hazánkban. Miközben 5481 fertőzöttet regisztráltak, csak 19 279 főt teszteltek. Teljesen egyértelmű, hogy a valós fertőzöttségi számok ennél jóval magasabbak. Súlyos árat fizetünk azért, mert Orbán Viktor kormánya nem hajlandó tömegesen tesztelni az állampolgárokat. A világ számos országában a tesztelés ingyenes és elérhető mindenki számára, nálunk még a COVID-gyanús betegeket sem tesztelik sok esetben. Ez botrány, és nem csoda, hogy 25 százalékos az arány a tesztek és fertőzöttek arányában, miközben 5 százalék fölött már kezelhetetlen a helyzet. Az LMP azt követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal tegye ingyenessé és mindenki számára elérhetővé a tesztelést.

Mivel a kormányra nem számíthatunk, ezért egyetértve az Orvosi Kamara által elmondottakkal, arra kérjük az embereket, hogy lehetőség szerint tartsanak mértéket a napi kapcsolattartásban. Csak szükség esetén érintkezzünk másokkal. Minden esetben tartsuk meg a megfelelő távolságot. Minden olyan helyet kerüljünk, ahol többen vannak. A kormánytól pedig azt várjuk el, hogy vizsgálja felül, jó ötlet-e nyitva tartani a barkácsáruházaktól kezdve a hiper- és szupermarketeken át számos üzletet létszámkorlátozások nélkül.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!