A kormány klímastratégiája csak a felszínt kapargatja

A klímaváltozás a legnagyobb mai kihívás, de azt látjuk, hogy kormány által benyújtott új klímastratégia nem fog megoldást hozni, az csupán a bűnös semmittevés forgatókönyve – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján.

A kormány klímastratégiájának a középpontban továbbra is a drága, veszélyes és fölösleges Paks2 áll. A megújuló energia és energiahatékonysági célok nem haladják meg az EU-s minimum elvárást és az energiamix sokkal inkább tükrözi a Fidesz-KDNP, mint az ország gazdasági érdekeit. Az LMP úgy gondolja, hogy Magyarországon is elérhető az EU által tervezett 55%-os kibocsátás- csökkentés. A kormánynak fel kell fognia, hogy a klímaváltozás ellen valóban cselekedni kell, itt és most. Mégpedig sokkal radikális lépésekre van szükség.

A kormány próbálja úgy beállítani Paks 2-t, mintha klímabarát megoldás lenne. Ezzel szemben az az igazság, hogy a teljes életciklust figyelembe véve a földgázzal összemérhető üvegházgáz kibocsátása van. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: atomenergia nélkül is megvalósítható a dekarbonizáció.

 

A Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke kijelentette, hogy a klímagyilkos Mátrai Erőművet 2025-ig be kell zárni, a terv viszont 2030-ig számol a rendkívül szennyező lignit tüzelésével. 5 év alatt az erőmű dolgozóit át lehetne képezni és el lehetne helyezni a megújulóenergia-szektorban.

A klímaterv csak elnagyolt célokat fogalmaz meg az alkalmazkodás tekintetében. Pedig kulcskérdés, hogy felkészüljünk a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaira és biztosítsuk, hogy legyen mit ennünk, élhetőek legyenek a településeink és felelősen gazdálkodjunk az egyre értékesebb vízkészlettel.

A kormány által benyújtott klímastratégia csak a felszínt kapargatja, ennél többre van szükség. Bízunk benne, hogy a tavaszi ülésszak során az Országgyűlés elfogadja az LMP által kezdeményezett, összellenzéki határozati javaslatot a klímavészhelyzet kihirdetéséről, az önálló klímaügyi minisztérium felállításáról és a fenti célokat tartalmazó klímatörvény megalkotásáról.

Mellékletek terület

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!