A kormány nem tekinti partnernek a kulturális dolgozókat

 

Az LMP országos elnökségének titkára szerint a kormány nem tekinti partnernek a kulturális dolgozókat. Erre utal, hogy a róluk szóló jogszabályok véleményezésére alig ad időt számukra, és csupán semmire sem elegendő béremelést juttatott nekik – mondta szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Ungár Péter.

Elkészült annak a törvénynek a végrehajtási rendelete, amelynek értelmében a jövőben nem közalkalmazotti státuszúak lesznek a kulturális dolgozók.

A rendelet véleményezésére ugyanúgy néhány napja volt a szakszervezeteknek, ahogy annak idején a törvényre – mutatott rá Ungár Péter, aki azt is nehezményezte: nehezen értelmezhető pontok is vannak a november 1-jétől hatályos rendelkezésben.

A szabályozás azt mutatja, hogy az érintetteknek csak egy része veszítené el közalkalmazotti státuszát, vagyis a kormány nem döntötte el, mit csinál azokkal az emberekkel, akik a kulturális örökséget védik.

Az sem tudható: ki és milyen arányban részesül a szektornak ígért, 6 százalékos béremelésből. Ez az összeg semmire nem elég, mert a jórészt felsőfokú végzettségű alkalmazottak jelentős része mindössze a garantált bérminimumot keresi meg.

Meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt és anyagilag is meg kell becsülni a közalkalmazottakat, csak így kaphatnak az emberek olyan szolgáltatást az államtól, amilyet megérdemelnek.

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!