A kormány politikai irányítás alá helyezi az egyetemeket

A kormány nem modellváltást hajt végre a felsőoktatásban, hanem valójában politikai irányítás alá helyezi az egyetemeket – mondta a párt frakcióvezetője csütörtökön, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt kifejtette: a kabinet a következő időszakban a legnagyobb vidéki tudományegyetemeket is ki akarja szervezni alapítványi formába, aminek elsődleges indoka, hogy biztosítani tudja magának a felsőoktatásba érkező uniós fejlesztési források feletti döntéshozatalt.
Az ellenzéki politikus álságosnak nevezte a kormány azon állítását, hogy az egyetemek alapítványi átalakítása önkéntes alapon történik, mondván: a kabinet korábban világosan megzsarolta a váltani nem akaró intézményeket.
Az LMP szerint a felsőoktatás fejlesztéshez nincs szükség az alapítványi formába rendezéshez, mivel a sikeres európai példák is azt igazolják, hogy állami fenntartás mellett is el lehet végezni a szükséges változtatásokat – mondta Keresztes László Lóránt. Egyúttal elfogadhatatlannak minősítette, hogy „politikai alapon kinevezett, visszahívhatatlan kurátorok kezébe kerül az egyetemi vagyon és döntéshozatal”.

Ha egyetért kezdeményezésünkkel, támogassa a petíciónkat aláírásával!

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!