A kormány politikája kiszárítja Magyarországot

Az Orbán-kormány az elmúlt 10 évben semmit nem tett, hogy felkészítse az országot a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, mint például az egyre gyakoribb aszályokhoz való alkalmazkodásra. A sivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapján az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy felelős klímapolitikával segítse a vízmegtartást, valamint az alkalmazkodó, talajmegújító mezőgazdaságot!

A sivatagok terjeszkedése és a szárazodás a világ egyik legsúlyosabb környezeti és társadalmi problémája, ami szorosan összefügg a klímaváltozással, de a helytelen mezőgazdaság és az erdőirtás is az okok között szerepel. Több mint egymilliárd ember létét, a szárazföldek egyharmadát, Európa szinte minden mediterrán országát veszélyezteti. Magyarországon is nő az aszálynak való kitettség és a szárazodás. 37 folyóvizünk van kiszáradófélben és a Duna-Tisza közén kb. 1000 kisebb-nagyobb tó tűnt el az elmúlt 100 évben. Az ország számos területén a felszíni vizek mellett a talajvíz is évtizedek óta süllyedőben van.

Azonnal cselekedni kell! Teret kell adnunk a folyóknak: az árvíz nem fenyegetés, hanem a csapadékhiányt ellensúlyozó természetes jelenség. A víztöbbletet a gyors levezetés helyett szabályozott módon ki kell vezetni az ártérre, hogy éltesse a tájat. Az uniós és hazai agrárpolitikában alapvető változásokra van szükség: az iparszerű nagybirtokok helyett a vízmegtartó, talajmegújító ökológiai gazdálkodást folytató kis- és közepes gazdaságokat kell támogatni.

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!