A kormány továbbra sem tesz semmit a jobb levegőért

Miután az Európai Bíróság elítélte Magyarországot a szálló por (PM10) gyakori határérték-túllépése és az elégtelen kormányzati intézkedések miatt Schmuck Erzsébet az LMP társelnöke írásbeli kérdéssel fordult a területért felelős Nagy István agrárminiszterhez. A válaszból az derült ki, hogy a kormány továbbra sem tesz érdemi lépéseket a légszennyezés csökkentése érdekében!

A miniszter az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programra hivatkozott, amit bár szakmailag megfelelően előkészítettek, végül az elfogadása előtt kihúzták belőle a legfontosabb lépéseket.

Ezzel mi nem büszkélkednénk Nagy István helyében! Említette a Fűts okosan! tájékoztató kampányt is, ami egy jó kezdeményezés, de az alacsony költségvetése miatt nem érhet el sok embert. Végül a kormány otthonteremtési politikáját hozta fel (CSOK, babaváró hitel, otthonfelújítási program), de ezek csak a társadalom egy részét érik el, a leginkább rászorulókat az út szélén hagyja a kormány.

Megerősítést nyert tehát, hogy a kormány továbbra sem tesz semmit a jobb levegőért. Az LMP ezért kezdeményezte már korábban is, és azért dolgozik, hogy 2022-ben a kormányváltást követően minden magyar háztartás vehesse igénybe az évi 300 milliárd forintos épületenergetikai mélyfelújítási programot, hogy tiltsuk be a szennyező tüzelőanyagok használatát, hogy szigorúan fellépjünk a hulladékégetés ellen és hogy legyen végre használatarányos útdíj.

Mit tesz a Kormány a levegőszennyezés csökkentése érdekében? című írásbeli kérdés itt érhető el.

Válasz.

LMP sajtó

Kapcsolódó hírek

Most Te jössz!